The Flying Vet

En historia om en veterinärstuderandes underbara värld!

Jaktpremiär

Publicerad 2012-08-27 09:24:35 i Allmänt

I lördags var det jaktpremiär för riporna på fjället och självklart åkte jag och Henrik upp till fjälls för att testa lyckan och Aiko. Jag kom direkt från Indien, gjorde bara ett kort stopp i Uppsala föra att sedan ta tåget vidare norrut och sedan bil ut i fjällen och slutligen fick vi promenera ut till en lämplig boplats för helgen.
 
Fredagkvällen bjöd på fint väder och vi vandrade någon/några timmar ut i vildmarken. Vi slogläger och hämtade vatten. Sedan var jag ganska trött efter 43 h på resande fot med bara 3-4 h sömn, så jag gickl och la mig tidigt för att orka med lördagens jakt. 
 
Aiko hade inte jagat på fjället sedan förförra året och vi hade fått rapporter om att det var dåligt med fågel och kycklingarna små. Men det gjorde inte så mycket, vi var i första hand ute för att träna hundarna och om vi sedan fick med oss något hem så fick det bli en bonus.
 
Aiko började med ganska små sök, som i skogen men ganska snart utökade han söken och hittade fågel. En flock med 6 fåglar flög upp, tyvärr stötte han dem då vinden låg fel. Men det gav oss gott mod och Aiko fick extra energi, snart hittade vi mer fågel och det slutade med att vi fick två med oss hem.
 
Cyra fick gå i koppel hela dagen, vi hade i våras tänkt släppa henne men grundlydnaden sitter inte tillräckligt bra för att vi skulle våga göra det, vi får träna mer och förhoppningsvis hinner hon med lite släpp innan vintern kommer. 
 
För henne var det en upplevelse att bara få vara ute på fjället och bo i tält för första gången. Men det var en uppgift som hon skötte fint!
 
Söndagen bjöd tyvärr på en massa ihållande regn varför jakten uteblev. Vi vandrade tillbaka till bilen när vi gett upp hoppet om uppehåll. Planerna är lite mer jakt i Långtjärn innan det är dags för mig att åka tillbaka till skolan. Hoppas Aiko sköter sig lika bra då.
 
Här är lite bilder från helgen:
Bästa pojkarna, Här firar vi Henriks födelsedag i efterskott på fredagskvällen!
 
 
Fina hundarna
 
 
Efter en dag i koppel finns det mycket energi som måste ut!
 
 
Jaga Aiko, det är roliigt tycker Cyra! Lunchpaus! Härliga vyer.
 Aiko har hittat fågel. 
Aiko står för fågel. 
Mera fågelarbete!
Vi hittade mycket hjortron också, och jag lärde Cyra hur man äter dem :-)
 
 Underbart landskap!
 

Indien #2

Publicerad 2012-08-20 15:04:00 i Allmänt

Det här med att skriva på datorn har inte gått så bra som jag har hoppats på, vi gör en massa saker hela tiden och jag hinner helt enkelt inte med datorn. Men det är också väldigt skönt att hoppa över datorn. I söndags kom syrran med flyget på morgonen och efter några timmars sömn packade i bilen för att åka de 20 milen till Agra. Det är i Agra som Taj Mahal finns och det ville vi naturligtvis titta på. 20 mil tar ju i Sverige ca 2 h och här fick vi höra att det skulle ta 4 h. Ok tänkte vi, det är väl rimligt med tanke på hur mycket trafik det är i Indien. Till saken hör också att torsdagen innan så invigdes en ny motorväg mellan Delhi och Agra och den hade vi tänkt ta och då borde det gå på under 4 h. Men vår chaufför visst inte om att de hade byggt en motorväg utan tog den gamla vägen. Det var verkligen en upplevelse. Vägen var i början två filer åt varje håll men ganska snart blev det 1 fil i varje riktning. Längs vägen och på låg och stod massor med kossor, även bufflar, hästar, hundar, dromedarer och åsnor och självklart en massa människor. Vägen gick rakt igenom små byar och marknader och det var inte asfalt längs hela vägen. Marknader var längs vägen och ofta kom bilar, cyklar, motorcyklar, lastbilar och traktorer mot oss i fel fil eller tom mot oss på fel sida om refugen i mitten. Vi kunde se hur folk bodde i byarna med bufflar inne husen och hårfrisörer ute på gatan. När vi väl kom till Agra var det massor med trafik och de sista 4 km till hotellet tog 2 h. Totalt tog de 20 milen 7 h att köra. Jag har inte ens velat veta vad det blir för genomsnittsfart.

Ingen ovanlig syn på vägen till Agra.

Många bilar blir det...

Drickatransport, rätt fräck eller hur?!

Och många motorcyklar...

Väl på hotellet väntade ett fint mottagande med något slags välkomstceremoni och sedan åkte vi upp till rummen som hade utsikt över staden och Taj Mahal, det var fint. Vi åt middag på hotellet och gick sedan till sängs, trötta efter många intryck utefter vägen. Nästa morgon åkte vi till Taj Mahal och fick äntligen se det, jag har velat göra det länge och nu var det dags. Det var verkligen jättefint och vackert men man har ju hört hur vackert det ska vara och därför kan jag inte säga att jag häpnades av det men jag blev inte heller besviken. Det som kanske var mer intressant är hur det är byggt, allt var uträknat för att vara symmetriskt och delbart med två. Ett exempel är att de fyra tornen, runt gravbyggnaden lutar utåt så att de vid en eventuell jordbävning inte ska falla över gravarna. Det tog 20 000 man 22 år att bygga allt. Det är ju helt ofattbart, och det byggdes på 1600-talet! Efter Taj Mahal åkte vi och tittade på Fatiphur Sikri som är en gammal huvudstad nära Agra, med ringmur oh palats. Staden övergavs efter vattenbrist och har sedan dess stått orörd tills turismen gjorde att folk flyttade tillbaka dit igen. Den var enormt stor och vi tittade på utvalda delar av den. På em gick vi på marknad och fyndade några småsaker.

Utsikt från hotellfönstret.

Jag vid Taj Mahal.

Närbild.

Efter ytterligare en natt på hotellet åkte vi tillbaka till Delhi, men denna gång förklarade vi vägen till motorvägen för vår chaufför så tog vi den hem. Det var nästan ingen trafik alls och folk stannade på den och tog kort på sig själva och med vägen som bakgrund. Det var en 6 filig motorväg i betong, ganska lik de tyska motorvägarna och det finns inte så många sådana i Indien. Trots att det var förbud mot cyklar, gående och traktorer såg vi alla dessa på vägen och även mot oss i fel riktning. Det fanns instruktionsskyltar på hur an ska göra omkörningar men inte heller det följdes särskilt bra. Det roligaste på resan var att vi såg en jättelång orm ringla över vägen, minst 1-2 meter och kanske var det en kobra :-), jag hoppas bara den klarade resten av vägen utan att bli överkörd.

Resten av denna veckan har vi varit runt i Delhi och visat syrran utvalda delar, vi har sett hindutempel och siktempel, tittat på Indian Gate och besök en gammal kunglig kyrkogård, fyndat i affärer och prutat på marknader. Vi hann även med en vilodag vid poolen när det firades självständighetens dag, man ska undvika att vara ute bland folk då, risken för terrordåd mot västerlänningar är högre vid sådana tillfällen.

Nu väntar min sista vecka för denna gång här i varma Indien, vi har haft mellan 32 och 37 grader varje dag och även troligen varmare någon dag. Jag är lite trött på att bada i svett så fort man ska göra någonting ute men jag antar att jag kommer frysa när jag kommer hem till Sverige. Idag har vi tänkt gå till poolen och bada och ta det lugnt och i morgon vet jag inte riktigt än vad som står på programmet, kanske blir det Zoot eller en till dag vid poolen, det är väldigt skönt att vara där så man får vila lite från allt folk som annars tittar, fotar och vill sälja på en saker man inte alls behöver. Jag behöver ju också vila upp mig inför terminsstarten, lite iaf :-)

Nu kom jag på en sak till som jag tycker är lite komisk, hemma i Sverige får jag och många andra glasögonbärare imma på glasögonen när vi går in vintertid pga att glasögonen är så kalla och fukten kondenserar. Här är det precis tvärt om man får imma när man går ut, vi har även imma på utsidan av fönstren i lägenheten :-)

Jag lovade ju också lite mer information om lägenheten, det är en ganska stor fyra som är nybyggd, vad vi vet har ingen bott här innan oss, iaf inte någon längre tid. Vi har fyra badrum, och det är här det komiska börjar. Från det ena badrummet läcker det vatten ner till grannen under, så det kan vi inte använda. I två andra hade vi från början inget kallvatten och i ett av dess heller inget vattentryck. Efter diverse påtryckningar till hyresvärden fick vi vattentryck och kallvatten i ett av badrummen och i handfatet i det andra. Det tog ytterligare några dagar med fler påtryckningar innan vi fick kallvatten även i det andra badrummet. Efter någon dag upptäckte jag också att även vi hade vatten som droppade från en lamparmatur i taket. Dagen efter rann det vatten där och det visade sig att det var avloppet från ett av AC-aggregaten som läckte. Även det fixades till. Så vi har haft lite inkörningsproblem…

Indien

Publicerad 2012-08-08 12:44:49 i Allmänt

Jaha, då var det dags att börja skriva. Det blir inga bilder denna gång, jag ska försöka fixa det så fort som möjligt.

Först kan jag konstatera efter att ha varit i Indien i ca 1,5 vecka nu att det inte riktigt är som hemma. Bara det här med att skaffa internet med en vettig hastighet krävde några dagars arbete. Man behöver tydligen både kopia på legitimation, i vårt fall pass, och visum samt ett foto för att köpa ett telefonkort, och det gäller även förskottsbetalda kontantkort. Så de första dagarna vi var här gick ut på att försöka få tag på telefonkort, hitta en bankomat som fungerade och åka till en marknad där man ka köpa mat. Bankomaterna är speciella, de första tre vi provade gick inte, men den fjärde fungerade. Man få också passa sig så man inte går till en lokal banks bankomat för då fungerar bara deras egna kort där. Dock så har vi vid senare tillfälle gått tillbaka till en av de första som denna gång fungerade utmärkt. Första gången vi åkte till en affär för att handla mat åkte vi till Vasant vihar market som är ungefär som ett stadsdelscentrum. Där fanns många olika affärer, klädaffärer, bio, elektronik med mera. Där handlade vi på en affär typ motsvarande Ica men de är ändå ganska speciella, massor med varor på liten yta men det mesta finns även om man får gräva långt in på hyllorna för att hitta det. Där hittade vi även hårdost och vanligt smörgåsmargarin. Affären är uppdelad i tre affärer så man får gå ut och förbi andra affärer med sin kundkorg och handla vidare innan man går till kassan. Det är också roligt där, de har även kassor utanför butikerna så man står mitt på torget och betalar för sina varor. Maten här är billigare än i Sverige och kostar kanske hälften så mycket. Men alla utländska varor är jättedyra. Sedan behöver man aldrig bära här i landet om man inte vill, affärerna har springpojkar som bär ens korg i butiken o sedan bär de ens kassar till bilen, mot dricks såklart vilket ligger på 50 rupies (ca 6 kr).

Under de här första dagarna har vi också åkt till en massa andra marknader som vår chaufför och hembiträde har visat oss. Det är ju alltid intressant att se allt innan man vet vad man gillar. En marknad vi har varit på är I.N.A market som är en riktigt gammeldags marknad med trånga gångar mellan diverse stånd. Där kan man köpa precis allt från tyger till nötter till kött. Hönor satt i burar och man kunde i princip välja vilken höna du ville köpa. Gethuvuden låg uppradade och det var inte alls speciellt trevligt. Dessutom luktade det lite konstigt och det var massor med flugor. Men grönskaer och frukt säljs i en annan del a marknaden och där handlar vi hellre.

En annan marknad som har blivit en favorit är Khan market. Det är inte en billigaste men här finns det mesta och det är renare och fräschare. Här finns och också finare klädmärken till för oss svenskar trevliga priser, tex har jag köpt Levis-jeans för ca 300 kr styck.

Överallt är det ett myller av folk och jag tror att det är just det som utmärker Delhi mest, det är aldrig lugnt. Det är ingen ovanlighet att människor gå mitt i rondeller eller ute på stora vägar. Jag tror det är därför jag har börjat uppskatta att gå till poolen så mycket. Där är det bara svenskar som får vara och hittills har vi varit ensamma de flesta gångerna. Det är också skönt att bada när det är så varmt. Det har varit varmare än normalt för årstiden och vi har varit uppe i över 36 grader ett par dagar annars är det väl oftast 30-34 grader och runt 30-32 grader i poolen.

Delhi är också et kontrasternas stad kan man konstatera varje dag men speciellt i lördags så vi tidigt tog bilen till Old Delhi för att se ur det såg ut där. Där var det små gränder med massor av folk, med cykeltaxis och kor som drog vagnar, folk som tiggde och verkstäder mitt ute på gatan. Över gränderna hänger elledningarna i stora härvor och husen skulle verkligen behöva en upprustning. Folk bor under vägbroar och hänger ut tvätt på tork över staketen som går mellan bilfilerna. På kvällen skulle vi sedan gå ut och äta och hade blivit rekommenderade en restaurang av medelprisklass. Den visade sig ligga i New Delhis lyxigaste galleria med de flesta dyra lyxmärkena jag kände till iaf. Det var säkerhetskoltroll för att komma in och i hissen som tog oss högst upp behövde vi inte trycka på knappe själva. Där stod en anställd som skötte det åt dig. Restaurangen visade sig vara otroligt fin och med en stor meny, där åt vi en jättegod 3 rätters middag till det facila priset av ca 300 kr per kuvert. Personalkostnaden är till skillnad från Sverige en låg kostnad i detta land och det märktes inte minst här på restaurangen. Ett exempel är när de kom med drickan, då kom en servitör och ställde ut drickan och en annan kom efter och frågade om det var rätt dricka och som öppnade flaskan och hällde upp.

De senaste två dagarna har jag varit lite sjuk med ont i magen och feber, kanske någon maginfluensa eller solsting från poolen i söndags. Solen gassade och jag drack nog inte tillräckligt när vi underhöll oss i poolen. Men nu mår jag bättre igen.

Just ja nu kom jag på, jag måste ju skriva lite om djuren jag har sett. De har jättesöta randiga ekorrar här, vi har apor på vår balkong i princip dagligen och jag har även sett hästar, åsnor, grisat, getter, kråkor, en rovfågel och en ko som låg på refugen och idisslade medan trafiken körde brevid. Vi har en liten ödla som bor i trappuppgången och idag på väg till marknaden mötte vi en elefant.

Det här får nog räcka för idag men jag ska försöka skriva lite mer snart igen. Då ska jag berätta mer om vår lägenhet…

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela