The Flying Vet

En historia om en veterinärstuderandes underbara värld!

Polkagrisbak

Publicerad 2010-11-30 09:53:47 i Mat och bak

Igår kokade jag då polkagrisar. Jag har gjort den en gång innan och det stora problemet då var att få i tillräckligt med luft i smeten så den blir vit. Denna gång var jag därför mentalt förberedd på att jag skulle få i massor med luft. Sagt och gjort, jag kokade smeten och hällde den och började lyfta smeten för att få i luft.

Det gick riktigt bra och när jag började känna att den snart var klar kom Linda och tittade på, jag pratade lite med henne och när jag åter tog i smeten var den stenhård. Den hade gått från mjuk till hård på bara någon sekund. Som tur var hjälpte Sanna mig med den röda smeten och vi hällde den över den vita klumpen. Detta samtidigt som vi nästan vek oss av skratt av att bara ha en stor polkagrisklump. Jag lyckades dock göra tre röda käppar som Lisa ska få.

Så här blev det, haha:

Jag skär sönder klumpen i mindre bitar så att det skulle gå och äta den.

Den blev dock mycket god och jag ser fram emot helgen när jag ska göra ett nytt försök. Önska mig lycka till!

Måndag igen

Publicerad 2010-11-29 18:32:28 i Allmänt

Idag var en ganska trött dag. Jag har inte sovit ikapp från helgen än. I lördags var jag och Camilla på hästfesten i globen. Det var jättekul, speciellt roligt att Malin och Tamina vann sista klassen. Det var också kul att gå på mässan och kolla in alla bra erbjudanden. Synda bara att jag varken har någon häst att köpa saker till eller några pengar att handla för. Men jag lyckades ändå köpa två julklappar till Aiko, en från mig och en från Henrik.

Nu står jag i köket och kokar polkagrisar. Jag hoppas verkligen att det ska bli bra. Men det ska koka länge och sedan ska man få i en massa luft utan att bränna sig, smeten är ca 150 grader, så jag får se hur det går.

FEST!

Publicerad 2010-11-26 17:49:02 i Allmänt

Ikväll är det fest som gäller och vi har redan börjat med shots. Snart väntar dock mat, det är nog bra att börja med det innan det blir för mycket sprit i kroppen.

Jag får se om jag återkommer med uppföljning...

Vinterpromenad

Publicerad 2010-11-23 10:28:49 i Allmänt

Häromdagen tog jag en mysig promenad i vintersolen. Då tog jag de här härliga bilderna.

Kolonilotten i vinterskrud.


Närbild på kolonilotten.

Trimning av taxen

Publicerad 2010-11-22 09:42:00 i Allmänt

Igår satt jag på första parkett när Ester skulle få pälsen trimmad så att hon slipper få en massa snöklumpar i den.
Så här fin blev hon.
Ester innan.
Nästan klar!

Hemma igen

Publicerad 2010-11-21 19:42:12 i Allmänt

Idag var mamma, pappa och Anders så snälla att du hjälpte mig och körde mig till Uppsala så jag äntligen kunde få med mig lite tavlor.

Jag har nu bestämt mig för att "tapetsera" väggarna med tavlorna så jag slipper se de igenspaklade hålen på väggarna. Men det här med tavellistkrokar och fiskelina var svårare än jag föreställt mig så nu hänger några tavlor snett. Men de som jag fick hjälp med av mamma att sätta upp sitter fantastiskt bra. Bl a den jag fick från ARF. Tack igen!

Jag får väl fortsätta med tavlorna en annan dag när jag är lite piggare och har lite mer tålamod.

Idag har jag även hunnit julpynta på rummet och det blev jättefint. Jag har dock inte tänt julstjärnan än, den får vänta till 1:a advent. Även gardinerna kom på plats idag och det är så skänt, nu börjar det likan ett riktigt hem.

Äntligen helg

Publicerad 2010-11-19 20:01:03 i Allmänt

Idag var det så fredag igen, så himla skönt. Efter några timmars föreläsningar och basgruppsmöten åkte jag till mamma och pappa. Det är så skönt att komma hem en helg och inte behöva plugga någonting alls. Mamma bjöd på jättegod mat och nu blir det att umgås framför tvn och kanske ta en drink.

Nu har mycket hänt

Publicerad 2010-11-18 19:01:55 i Allmänt

Idag har varit en lång dag som började tidigt. Jag hade tänkt sova till klockan 0900 så jag inte skulle ha så lång tid innan muntan skulle börja. Men jag vaknade redan klockan 0730 och som vanligt kunde jag inte somna om. Jag låg och lyssnade på radion ett tag innan Wilgot kom och ville hälsa på. Han skrapade på dörren med tassen och jag skyndade mig att öppna. Efter ett tag gick han igen och jag passade på att gå upp.

Sedan fördrev jag tiden till muntan med Linda och Jenny innan vi tog en långpromenad till skolan. Muntan var faktiskt riktigt rolig och den gick bara fint. Det känns riktigt skönt att man har koll på den här delen av kursen innan vi börjar med nästa i morgon.

Efter tentan åkte jag och Jenny ner på stan och jag letade efter tavelkrokar som man sätter på listen uppe vid taket, jag hittade inga så jag får fortsätta leta. Någon som vet var man kan köpa dem?

Sedan ville Jenny åka till Ikea och det tyckte jag lät bra. Vi skyndade oss till busstationen så vi skulle hinna åka dit på samma biljett. Men där började problemen. Vi hittade inte rätt buss och inte heller rätt hållplats. Efter ca 40 min letande och väntande på fel hållplats, på den tiden missade vi 5 bussar som gick till IKEA, hittade vi äntligen rätt buss och rätt hållplats. Självklart kunde vi inte åka på samma biljett men det var ju inte hela världen. På IKEA köpte jag två fina kökshanddukar för 2 kr styck, det tyckte jag var lagom pris för en student.

Efter IKEA skyndade jag mig in på mataffären och jag hann köpa det nödvändigaste innan vi tog bussen hem igen. Även då missade vi den buss vi hade tänk ta men det visade sig att det kom en till efter 2 min som vi hann med.

Bara plugg

Publicerad 2010-11-15 21:48:11 i Allmänt

Nu är det plugg, plugg, plugg som gäller dygnet runt men slutet börjar närma sig. På torsdag är det dags för muntan och förhoppningsvis går det bra, men jag är verkligen inte säker. Denna är mycket mer omfattande än den förra. Men jag längtar till på torsdag så man kan göra något annat på kvällarna också och inte bara känna att man måste plugga hela tiden.

Vädret har idag varit deprimerande här i Uppsala, ösregn på morgonen som sedan blev snö och sedan något slags snöblandat regn så det slutade med slask överallt. Usch! Jag vill ha lite varmt till helgen så hinner jag kanske gräva klart kolonilotten innan tjälen kommer på allvar.

Snart tenta

Publicerad 2010-11-13 14:18:19 i Allmänt

Jag har nu snart tenta, på torsdag, så jag pluggar mest hela tiden. Det är lite stressigt just nu, vi läser en massa biokemi och cellbiologi och det är inte helt lätt även om bitarna börjar falla på plats.

Idag är det dock dags för Återbjudningen, en fest som vi amöbor ordnar för tvåorna och treorna som tack för nollningen mm. Med anledning av det gick jag upp vid 0700 idag och åt frukost och pluggade till 1000. Sedan började jag göra mig i ordning för kvällen, håret tar lång tid att fixa. Efter lite mer plugg var det dags att städa rummet då det kommer lite klasskamrater så ska vi göra oss i ordning och gå till festen tillsammans.

Funderar på om jag kommer börja plugga lika tidigt i morgon, någonting säger mig att så inte blir fallet.

En dag på Kungsängen

Publicerad 2010-11-09 21:38:00 i Allmänt

Idag har varit en lång och lärorik dag. Jag har varit och askulterat på Kungsängen, det är en mjölk- och försöksgård som SLU äger och driver. Jag cyklade dit tidigt i morse, det var jobbigt för det blåste motvind hela vägen, trots att jag cyklade i ett "U". Så himla jobbigt att det alltid ska blåsa motvind när man ska cykla.

Väl framme skulle jag bara hitta till ladugården och det var inte så svårt, det var den största byggnaden på stället. Jag skulle gå till veterinärslussen. Där går man in och desinficera stövlarna innan man går in i ladugården. Slussen skulle vara längs med långsidan på ladugården och jag gick och gick, den var väldigt lång och på nästan var och varannan dörr stod det "veterinärsluss" med en pil i riktningen att man skulle gå längre bort. Efter ett tag tog ladugården slut och jag kom till en truckfirma. De verkade inte heller ha någon veterinärsluss så jag gick tillbaka. Efter att ha gått tillbaka en bit hittade jag äntligen slussen, den hade dörren åt andra hållet, det var därför jag inte hade sett den när jag gick förbi första gången.

Jag gick in, desinficerade stövlarna och och gick vidare in i ladugården. Där träffade jag personalen och fick en rundvisning av anläggningen. Det fanns totalt ca 110 kossor, nästan alla var hondjur, och det var i varierande ålder. Den yngsta endast 1,5 dygn gammal. Under dagen fick jag göra det mesta, fylla på mat, skrapa skit, fösa kossor till mjölkningsroboten, fösa kossor mellan olika stall. Jag fick även vara med att lägga om ett sår som vi upptäckte på en kossas svans. Det roligaste jag fick göra var nog att mata en kalv med flaska, den hade skadat sig och stod i sjukbox, så den hade inte tillgång till "nappflaskeautomaten". Jag fick även vara med och mjölka de kossor som inte hade en mjölkningsrobot. Jag blev visad hur man skulle göra och sedan fick jag göra det helt själv på kanske 6-8 kossor. Det var så himla kul att få mjölka helt själv. Personal fanns naturligtvis på plats om jag behövde hjälp. Innan man sätter på sugkopparna måste man tvätta spenarna och mjölka ur den första för hand, det för att kolla att det kommer något samt att man ska få ur den första mjölken innan sugkopparna tar över. Det bästa av allt var att jag lyckades mjölka för hand på första försöket. Alla säger att det ska vara så svårt men det tyckte inte jag, det fungerade hur bra som helst och jag tyckte det var riktigt kul och inte alls svårt.

Här kommer lite bilder från dagen:

Ungdjuren var nyfikna

En söt kalv som bara 1,5 dygn gammal.

Här matar jag den skadade kalven.

Tillbaka till hösten

Publicerad 2010-11-08 15:41:11 i Allmänt

Mycket har hänt den senaste veckan och jag har inte riktigt hunnit med att uppdatera bloggen. I tisdags var jag i Göteborg hela dagen på begravning. I onsdags var det skola hela dagen och på kvällen gick jag på en debatt om djuretik i livsmedelsindustrin. Det var väldigt intressant och jag kan bara säga att vi måste börja äta mindre griskött samt stötta ekologiskt grisuppfödning för sättet vissa grisar föd upp på är fruktansvärt. För att inte tala om hur det går till på vissa slakterier. Jag undrar om jag börjar gå vägen mot att bli vegetarian men jag tror inte det. Jag tycker fortfarande att man ska få äta djur men att de ska få leva bra innan de slaktas.

I torsdags åkte jag upp till Arvidsjaur och hälsade på. Det var jättekul och jag hann med att göra allt jag tänkt, vara i stallet, träffa kompisar, leka med Aiko och titta till stugan. Självklart hann jag träffa Henrik också. Jag kom ner med morgonflyget idag och hamnade rakt i ett 10 grader kallt Arlanda och även i Uppsala var det kallt. Nu sitter jag hemma och tar det lite lugnt innan det är dags att på allvar ta tag i pluggandet. Nu börjar vi närma oss en muntlig tenta igen och denna förväntas inte bli så lätt.

Äntligen är grävningen av kolonilotten igång

Publicerad 2010-11-01 19:02:21 i Allmänt

Det har hänt en del sedan sist. I fredags var jag hemma hos mamma och hämtade kläder inför min resa till vintern. Det känns då välbehövligt med ett par skor som man kan gå i snö med samt en jacka som man är håller sig varm i. Sånt jobbigt behövs ju inte här än. På lördagen åkte jag tillbaka till Uppsala och fikade med Karin, jag uträttade även några ärenden och cyklade massor, det var lite jobbigt men jag tog det som träning.


På kvällen träffade jag några klasskamrater och vi åt pizza och spelade sällskapsspel. Tro det eller ej, men jag var faktiskt i det vinnande laget i ett musikspel. Och jag stod faktiskt för lite av kunskaperna. Det trodde jag inte när vi började spelet. Men se va man tror fel.

Igår blev det sovmorgon då det blev lite sent på lördagen. Efter det åt jag frukost och bakade inför basgruppsmötet på torsdag. Det blev två sorters kakor, de var jättegoda nygräddade så jag hoppas att de är det på torsdag med. Tack mamma för receptet!

Sedan var jag ute på lotten och grävde lite, jag fortsatte med det även idag och nu är jag grävt det mesta av lotten, men tyvärr är det det jobbiga som återstår. Den biten med buskar som jag tror att jag har tänkt gräva bort. Jag kan inte riktigt bestämma mig för hur jag ska göra. Ska jag låta det vara och se vad som kommer upp där i vår, då får jag hoppas att det är något roligt som man kan ha användning för. Eller ska jag gräva bort allt så vet jag med säkerhet att jag kan odla potatis där i vår? Då får jag mest plats över till annat som jag vill odla. Men gärna säger att jag borde gräva bort det i höst innan frosten, men kropp säger att jag borde vänta till i vår för att jag är så lat. Men då är det ju en massa annat som jag borde lägga tiden på istället. Men jag har några dagar på mig att fundera, jag kommer inte hinna gå till lotten något mer denna veckan och nästa vecka kanske frosten har kommit och då kan jag sluta fundera.


Här kommer lite bilder på kolonilotten:

Innan jag börjat gräva.


Här ha jag grävt lite med en planteringsspade, det var där jag planterade lite vårblommor samt vitlök.


Här är det jag har grävt igår och idag.


Samma men här ser man buskarna längst bort i blid, det är de som ska vara kvar eller grävas bort. Vad tycker ni?

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela