The Flying Vet

En historia om en veterinärstuderandes underbara värld!

Snabbvisit i Västerås

Publicerad 2010-10-30 15:01:52 i Allmänt

Jag har precis kommit hem från en snabbvisit i Västerås. Jag åkte dit igår nästan direkt efter skolan. Eftersom vi slutade skolan vid 17 så kom jag inte till Västerås förrän vid 1945. Det kändes lite sent men jag var ju tvungen att ta mig dit. Jag skulle nämligen hämta lite vinterkläder inför min stundande Arvidsjaurresa. De har ju full vinter där uppe så då duger inte en vårjacka och lågskor. För information har vi idag ca 10-15 grader varmt. Jättehärligt.

Idag åkte jag tillbaka till Uppsala vid tiotiden så jag kom fram vid lunch. Då gick jag lite på stan innan jag träffade Karin och fikade med henne. Sedan cyklade jag ut till Boländerna, ett stort område med en massa affärer. Det blåste sjukt mycket jag blev jättevarm och trött så nu när jag äntligen har tagit mig hem ligger jag i sängen och funderar på att ta en tupplur innan jag eventuellt går till kolonilotten och hoppas att någon annan är där så jag kan låna en spade och gräva landet.

Storkok och längtan till Arvidsjaur

Publicerad 2010-10-28 17:41:43 i Allmänt

Idag är det dags för storkok, jag håller på att göra en gryta med massor med kött, potatis och grönsaker. Det kokar för fullt just nu och jag hoppas det blir riktigt gott. Idag på skolan hade vi två pass mikroskopering. Jag är nu helt slut i huvudet, det är riktigt jobbigt att sitta och leta efter små celler i flera timmar. Vi tittade på broskvävnad, benbildning och blod. Hästblodet var mycket lättare att titta på än hundblodet, där var de olika cellerna mycket mer lika varandra. Så, hästar är bäst! :-)

Sedan har jag kommit på att jag längtar väldigt mycket till Arvidsjaur, inte till själva samhället kanske men alla snälla människor. Alla mina vänner på stallet och hästarna såklart. Jag hade så mycket roligt där under åren och jag saknar det verkligen. Jag saknar att ha stalljour på en lördagmorgon när det ösregnar ute och alla hästar vill ha täcken på sid, eller förresten just det saknar jag inte ;-) men att har stalljour, det saknar jag! Men jag har sådan tur att en granne till mig har häst och hon har jour två gånger i veckan, så jag ska få följa med henne någon gång!

Men absolut mest saknar jag nog att hoppa med Casper, vi hade så mycket roligt och han var så med på noterna och jag behövde bara tänka vad vi skulle göra så gjorde vi det. Det var som om det inte fanns några problem eller svåra saker över huvud taget. Hopplektionerna med Kajsa, Hanna och Jesse var också en riktig höjdare. Så många roliga och kluriga övningar som Kajsa hittade på.

Nu känner jag mig riktigt sentimental men jag saknar verkligt hela Arvidsjaur Ryttarförening så mycket! Ni är bäst!

KRAM på er!

Lång dag

Publicerad 2010-10-27 20:58:03 i Allmänt

Idag var en lång dag på skolan med många föreläsningar. Men alla var ganska lättförståliga. Det var skönt. Efter skolan fikade jag med några klasskamrater innan vi gick till kåren och hämtade ut våra nya stövlar med stålhätta. Man måste ha det när man jobbar med stordjur och det kommer ju förhoppningsvis bli aktuellt.

Jag har idag ingen riktig motivation att skriva en massa så det blir inte mer just nu.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Tvättar och pluggar

Publicerad 2010-10-26 20:20:42 i Allmänt

Idag var skolan mellan 1315 och 1500. Det var en föreläsning om kolhydrater. Den var ganska givande och jag förstod i princip allt. Efter föreläsningen var jag på mentorsträff på kåren.

Idag provade jag att laga den första måltiden som jag fick igår. Det var dillbakad torsk. Det blev riktigt gott och det blev middag och tre matlådor. Fullt godkänt!

Nu har jag tvättat två maskiner med tvätt och så pluggar jag på kolhydrater och DNA från igår.

I morgon väntar bl a en ben och broskföreläsning.

Avstängt vatten

Publicerad 2010-10-26 09:11:36 i Allmänt

Idag ska vårt vatten vara avstängt mellan 0930 och 1400. Jag som tänkte vara smart och gå upp tidigt för att tvätta innan jag börjar skolan vid 1315 var tvungen att tänka om. Inte vill jag riskera att stå med osköljda kläder och inte veta när jag har tvättid nästa gång.

Så nu blir det istället till att plugga lite om DNA, RNA och nukleinsyror. Sedan ska jag laga lunch och då får jag hoppas att ingen har hällt ut vattnet som jag har sparat för att kunna koka pastan till lunchen. Håll tummarna!

Hemkörd mat

Publicerad 2010-10-25 21:45:31 i Allmänt

Idag provade jag ett företag som körde hem mat åt mig. Jag fick massor med mat och speciellt grönsaker, hur mycket som helst. Hoppas nu att recepten är lätta att följa och att maten blir bra.

Söndag

Publicerad 2010-10-24 20:09:18 i Allmänt

Idag var det då söndag igen, helgen har gått fort och så även denna dag. Det blev ganska sent igår efter Mamma Mia och jag kom väl i säng vid 0130-0200. Det blev därför äntligen sovmorgon innan frukost och sedan gick jag och Henrik till lotten för att gräva lite. Men vi hann inte mer än ut innan vi upptäckte att det började regna och då gick vi hem igen.
Sedan har vi mest tagit det lugnt.

Nu har jag kommit på att jag hatar SJ. Eller det har jag väl gjort ett tag men inte velat erkänna det för mig själv. Igår när vi skulle åka till Stockholm stannade lokföraren förtidigt på spåret och istället för att köra fram stod det där ett par minuter innan man ropade upp att tåget hade bytt spår och vi fick gå väldigt långt för att komma dit.

Nästa sak var idag när Henrik skulle ta tåget till Arlanda för att flyga hem igen. Tåget skulle då gå 1843 från Uppsala. När vi kommer till stationen ser vi på skärmarna att många tåg är inställda eller försenade pga något fel på sträckan mellan Tierp och Uppsala. Men de enda tågen som stod med på skärmen var tåg som redan skulle ha åka. Så det som Henrik skulle ta 20 min senare fanns inte med. Jag gick då till informationen och frågade. Hon där visste ingenting och visste knappt att det skulle gå ett tåg klockan 1843. Men hon kunde iaf säga att det hade bytt spår. Vi gick dit och väntade på att tåget skulle komma in och när det var ca 10 min kvar kom mycket riktigt ett tåg som det stod Tierp på men det stannade i Uppsala pga problemen på sträckan norrut.

Personalen ombord visste inte vart de skulle åka nu och ingen fick gå ombord. De hänvisade till skyltningen och utrop. Tiden gick och ungefär samtidigt som tåget skulle gå som ropade det ut att tåget mot Arlanda stod på spår 3. Där vi stod. Men dörrarna öppnades fortfarande inte och alla stod och väntade. Efter ytterligare någon minut öppnade lokföraren fönstret och talade om att de inte visste när/vart eller om de skulle åka. Så det slutade med att Henrik fick dela en taxi med två andra till Arlanda. När jag sedan gick till bussen, då stod det att tåget var inställt.

För mig är problemet egentligen inte att det är inställt utan att ingen vet vad som gäller och att man inte får någon information.

Ja, så sammanfattningsvis kan man säga att man inte ska lita på SJ och antagligen ska man också sluta åka med dem så man vet att man kommer fram. Speciellt nu när vintern närmar sig, undrar om de vet om att det snöar på vintern?

Lördag

Publicerad 2010-10-23 08:50:42 i Allmänt

Nu är allt som vanligt igen, det är helg och jag vaknar 0730 och är klarvaken. Försöker somna om men det är lönlöst. Så jag får sätta på tvn som får underhålla mig ett tag medan Henrik sover. Nu har det gått över en time och jag har tröttnat på tvn och övergått till datorn. Undrar när det är dags för frukost? Jag börjar bli hungrig.

Idag skulle solen ha skinit men än så länge är det mulet och grått men det kanske löser sig under dagen. Jag har tänkt plantera lite vårlök på lotten idag. Hoppas det fungerar fortfarande. Jag planerar även att plantera lite vitlök, problemet är ju bara att jag inte har grävt landet än men jag känner att jag inte vågar vänta längre. Om frosten och tjälen kommer så går det ju inte att plantera sen. Och det känns viktigt att hinna plantera lökarna så jag får lite blommor till våren.

Nu ska jag återgå till att surfa lite...

Fredag igen

Publicerad 2010-10-22 18:21:39 i Allmänt

Efter att det igår var söndag blev det då idag fredag. Mycket härligt.

Efter skolan åkte jag ned på stan och köpte en ny lampa till mitt cykellyse så nu fungerar det äntligen igen. Jag stannade även på Stjärnurmakarna och tittade på en klocka. Jag har inte haft någon klocka på flera år men jag har på sista tiden kommit på mig själv att titta på klockor så jag börjar undra om det inte är dags att köpa en.

Jag var även förbi BodyShop och köpte en massa härliga produkter. Jag älskar verkligen deras produkter! På vägen hem från stan cyklade jag förbi en blomaffär och köpte lite lökar som jag ska plantera i min nya kolonilott så jag får blommor till våren! Det är så härligt med lite blommor på våren. Jag måste också höstgräva lotten men jag har inte fått nyckeln än.

Nu sitter jag och väntar på att Henrik ska komma och i morgon är det äntligen dags för Mamma Mia i Globen. Det ska bli så himla roligt och innan dess väntar middag med familjen, underbart!

Torsdag som kändes som en söndag, Härligt!

Publicerad 2010-10-21 21:05:24 i Allmänt

Idag var en härlig dag. Eftersom jag var ledig igår och idag bara hade en föreläsning kändes det som söndag idag. Mycket härligt när man vet att det är fredag i morgon.

Dagen började med att jag träffade några klasskamrater och mikroskoperade. Vi övade på att hitta epitelceller, bindvävsceller och mycket mer. Sedan var det dags för lunch och då hann jag även med att laga min cykel som krånglar lite.

Efter lunch hade vi föreläsning på BMC om membrantransport. Vi fick också tillbaka anatomitentorna och jag hade klarat min så nu har jag tagit mina första 8 hp. Bara 322 hp kvar, puh!

Efter föreläsningen var det auktion på kåren med veterinärgrejor och jag var där och tittade. Jag köpte en trynbrems till min korridorsgranne för 10 kr. Mycket billigt fynd!

Efter auktionen hade Bengt Röken en föreläsning om foder och naturligt beteende för vilda djur i fångenskap. Det är han som är veterinären på Kolmården som brukar synas på Djursjukhuset på tv. Det var intressant och han fick en att tänka i lite nya vanor när det gäller utfodring. Han var också humoristisk och trevlig.

Igår hände det också en massa roligt saker. Tvåorna bjöd oss amöbor på middag och fest. Men det bästa av allt var att jag nu har fått min kolonilott! En alldeles egen. Jag hoppas att jag hinner med att höstgräva den innan det blir tjäle i marken, det skulle verkligen behövas och starkt förbättra mina möjligheter att odla mycket i vår på den.

Här kommer svaret på din fråga:

Löven är gjorda på följande sätt:
Jag plockade några gröna lite mindre lönnlöv och tog in och såg till att de var rena och torra. Sedan smälte jag choklad och så penslade jag på ganska tjockt med choklad ca 2-4 lager. Sedan drog jag försiktigt bort löven och chokladlövet var klart! Mycket enkelt men lite pillergöra. Löven går att använda flera gånger om man är försiktig. Man behöver inte pensla med olja först, det blev bara kladdigt.

Söndagen och måndag

Publicerad 2010-10-19 19:53:46 i Allmänt

I söndags vaknade jag upp dagen efter och som tur var fanns det en massa god mat kvar sedan lördagens fest. Vi städade och flyttade tillbaka bord och dylikt så det såg ut som det skulle göra hemma. Jag åkte och handlade en ny handsfree till min telefon. Det var ett blåtandsheadset med radio. Mycket härligt när man cyklar. Jag gillar det skarpt även om jag bara har hunnit ha det någon dag.

Sedan tog mamma och pappa med oss på utflykt till Ängsö och vi åt mat i solen och fikade. Det var jättemysigt.


Så här fint var det från bryggan på Ängsö.


Här är jag och underbara mamma på bryggan! Min nya kappa syns lite grann, det är röd och jättefin, eller hur?

På vägen hem från Ängsö stannade vi och gick ut i skogen för att se om det fanns någon svamp. Jag och Anders hittade ca 2 hg tillsammans och här är de på tork hos mig. Anders var så snäll att jag fick hans svampar att ta med mig hem. Tack!



Igår hade vi en datorövning och föreläsning om enzymer i skolan. Det var kanske inte så jätteintressant men ganska lättförståeligt iaf. Idag var det dags att laborera om enzymkinetik. Det gick bra och vi hann tom skriva klart laborationsrapporten innan vi gick hem från skolan. Det känns så skönt.

Sedan hade vi en kul getövning som sista moment på dagen idag. Men den berättar jag mer om senare.

Hektisk helg

Publicerad 2010-10-18 16:58:13 i Allmänt

Nu har jag inte uppdaterat bloggen på ett tag. Anledningen är att det har varit så fullt upp i helgen att jag inte har hunnit. I fredags hade jag först basgruppsmöte och sedan en föreläsning och sedan skyndade jag mig hem och bytte om för att åka till mamma och pappa.
Pappa fyllde år i fredags så jag var bjuden på middag. Jag skyndade mig till bussen och klockan 1645 var jag framme i Västerås.

På lördagen skulle vi ha öppet hus och jag hade lovat mamma och fixat tårtorna och hjälpa henne med maten. När jag kom fram tog jag det först lite lugnt och sedan började jag hjälpa mamma och jag duschade och bytte om.

Innan maten hade jag och Karin och Anders fixat en skattjakt åt pappa som han fick gå på tillsammans med mamma i trädgården. Han hittade en massa paket och en banderoll som vi hade satt upp i smyg mellan vårt hus och grannens. Det var mycket uppskattat. Sedan blev det champagne, mat, vin och trevligt sällskap. Vi barn fick tom egna presenter av mamma och pappa. Tack, Ni är så snälla! Middagen var jättetrevlig och det var väldigt skönt att vara hemma igen. Jag har saknat familjen så under tiden jag bodde i Arvidsjaur. Men nu får jag sakna Henrik istället, det är trist.

Efter maten fortsatte vi med förberedelserna till öppet hus dagen efter. Jag gjorde ordning tårtorna, så här blev några av dem.



Jag måste säga att jag blev ganska nöjd, speciellt med chokladlöven, det var första gången jag provade att göra sådana och de blev jättefina. Temat på tårtorna var som ni kanske ser höst.


Mer om helgen kommer i ett senare inlägg.

Snart helg igen

Publicerad 2010-10-14 20:30:15 i Allmänt

Idag hade vi sista delen av laborationen. Även den blev klart lite innan schemat så vi fick tidig lunch. Det var skönt för då hann vi påbörja skrivandet av laborationsrapporten. Det gick bra och vi är nu nästan klara.

Jag har även varit på biblioteket på KC (klinikcentrum, Universitetsdjursjukhuset) idag och läst lite hästböcker. Det är ett underbart bibliotek inriktat på veterinärmedicin. Det har i princip alla böcker man kan tänka sig om hästar så jag tror jag kommer gå tid ganska ofta när jag har tid över för att läsa lite eller låna hem en bok.

Nu tänkte jag presentera två av mina bästa grannar i korridoren. Det är Vilgot och Ester.


Vilgot är han till vänster och Ester sitter till höger. Vilgot är så himla söt och snäll, han är min absoluta favorit. Han har ett underbart underbett och så bedårande ögonbryn. Även Ester är väldigt snäll och gå men Vilgot är bäst.

Jag hoppas jag får återkomma igen med nya bilder av de två små!

Kort dag idag

Publicerad 2010-10-13 20:36:32 i Allmänt

Idag skulle vi laborera mellan klockan 0815 och 1200. Det kändes skönt att ha en kort dag och få lite tid över att plugga och fixa lite hemma. Men vi var klara med laborationen redan vid klockan 1000 så vi slutade då. Jättehärligt! Jag var hemma vid 1030 och tog en promenad i skogen. Här är två bilder från skogen:




Efter skogspromenaden han jag med att plugga, åka och handla, pyssla i köket, laga lasagne, städa och plugga lite till.

I morgon väntar med laboration!

Cykelfixardag

Publicerad 2010-10-12 18:19:54 i Allmänt

Idag var det föreläsning och mikroskopering som stod på schemat. Det var ganska intressant och efter det gick vi (jag, Lovisa och Camilla) upp till kåren. Vi satte oss och kollade igenom det vi ska göra i morgon, vi ska laborera proteiner. Vid 1630 far det FiQ på kåren och jag åt en god Amerikansk äppelkaka med vaniljsås.

När vi skulle gå därifrån såg jag att det var cykelfixardag på kåren så jag passade på att tvätta min cykel och prata med några äldrekursare innan jag åkte hem. På vägen hem flyttade mitt bakdäck på sig så att det går mot ramen och det gick jättetrögt att cykla. Tack Henrik för att du flyttade mitt bakdäck, det hjälpte ju ;-)

Måndag igen

Publicerad 2010-10-11 16:05:18 i Allmänt

Idag hade vi två föreläsningar, en om pH och en om proteiner. På lunchen passade jag och Henrik på att äta tillsammans. Vi åt buffé och det var gott. Nu ska vi snart laga middag innan Henrik ska åka igen. Känns väldigt tråkigt att bli ensam igen men desto bättre för studierna då jag inte har pluggat något alls under tiden han har varit här.

Så det blir lite att ta igen med start i kväll. Jag har också planer på att ta mig ut i skogen och försöka plocka lite svamp någon dag.

Beaglar och campuspromenad

Publicerad 2010-10-09 12:12:57 i Allmänt

Nyss hemkommen efter en promenad/cykeltur på campus. Vi har tittat på beaglar och på skolan, jag har visat kåren, dammen och andra saker. Här kommer en bild på beaglarna.

Nu har det äntligen hänt

Publicerad 2010-10-08 23:25:43 i Allmänt

Trots strejk kom så idag äntligen Henrik och hälsade på. Det är så himla roligt och vi sitter nu och dricker lite vin och tittar på tv. Jag är så glad. Jag fick också en jättefin födelsedagspresent av honom och jag blev så glad.

Kram

Äntligen fredag och snart får jag besök

Publicerad 2010-10-08 18:24:56 i Allmänt

Idag är det äntligen fredag igen och det känns väldigt skönt, nu väntar en hel helg med roliga aktiviteter. Idag var vi på BMC och hade fallredovisning och sedan uppföljning på fallet. Jag slutade vid 1500 och cyklade hem och lämnade grejor, sedan bar det väg på upptäcktsfärd när jag skulle cykla till Gottsunda för första gången och handla. JAg hittade genvägen dit och handlade massor med mat, det var lite jobbigt att få med allt hem på cykeln men det var som tur var nästan bara nerför på hemvägen.

Efter det har jag ätit middag och umgåtts med mina trevliga korridorskompisar och nu ska jag göra mig i ordning för min gäst som kommer idag. Gissa vem det är?

Helkväll på kåren

Publicerad 2010-10-07 20:47:32 i Allmänt

Idag har det varit middag och aktiviteter på kåren. Jag har precis kommit hem och pratar nu lite i telefon, sedan borde jag verkligen plugga men jag får se om orkar det. På kåren bjöds vi på taco och sedan var det tipspromenad med kårens olika utskott. Det var roligt och nu får jag hoppas att jag vinner ett fint pris!

Bloggen strular

Publicerad 2010-10-07 09:37:19 i Allmänt

Igår skrev jag ett långt härligt inlägg till bloggen och när jag skulle publicera det krånglade sidan så det gick inte. Nu får jag väl försöka skriva ett nytt lika bra inlägg ;-)

Under flytten har jag inte haft något internet och jag har inte haft tid att sitta vid datorn på skolan, så därför har inte bloggen blivit uppdaterad. Men nu är åter internet igång igen.

Inatt har det blåst jättemycket här i Uppsala och jag blev nästan lite orolig, jag har ett träd precis utanför fönstret och hade vinden ändrat riktning lite så hade träden kommit in genom fönstret.

Rummet har nu blivit riktigt fint och jag kan ta hem gäster utan att skämmas, allt är uppackat och det enda som återstår är att hänga upp gardiner, de ligger i Västerås, och att tvätta ett fönster. Får se om jag hinner det idag på min håltimme.

Idag är det föreläsning på epitel i skolan och sedan väntar en mikroskopövning. Ikväll är det kåren som gäller och i morgon händer något riktigt kul!

Hör gärna av er om ni vill att jag ska skriva om något speciellt, ibland får man lite skrivtorka och då är det bra med lite idéer.

Ny månad, ny vecka, nytt hem och ny kurs

Publicerad 2010-10-04 19:25:10 i Allmänt

Så var det måndag igen. Idag började vi en ny kurs, den heter Biomedicinsk baskurs. Den handlar om histologi, metabolism och genetik. Nu är det meningen att vi ska lära oss hur det är det friska djuret för att vi under senare år ska lära oss om det sjuka. Just nu känns det lite jobbigt, jag insåg att jag inte minns jättemycket om cellerna men jag antar att löser sig, det brukar det ju göra.
I helgen har jag haft fullt upp med att leta fram saker ur mina många flyttkartonger för att sedan packa ner dem i en ny kartong och så vidare in i bilen och slutligen till Uppsala. Men arbetet har gett belöning. Jag har nu fått ihop ett fungerande hem igen och det är bara en väska och en låda som inte är uppackad. Förhoppningsvis hinner jag det under kvällen, annars tänkte jag göra det i morgon.
Jag kom att tänka på en sak nu, så härligt det är att vara här i Uppsala, på lunchen hade vi lite tid över och gick ut i solen och tog en promenad och då passade vi på att gå och titta på fåren som betar på ängen vid BMC, det är där vi har undervisning nu. Jag tog självklart ett kort på fåren och här kommer bilden:
Avslutningsvis kommer en bild på min nya fina säng, som är så underbar att sova i!

Inflytt

Publicerad 2010-10-02 20:22:03 i Allmänt

Idag har jag påbörjat min inflyttning i mitt rum där jag äntligen ska bo på obestämd tid. Det känns skönt att efter 6 veckor på "resande" fot äntligen få något som är mitt. Jag har inte tagit några bilder än, men jag ska göra det i morgon när jag fått lite mera ordning. I morgon ska jag också köpa en ny säng och det ska bli underbart att slippa sova i en extrasäng. Det har varit guld värt att få låna den men min rygg längtar efter att få sova i en riktig säng.

Nu ska jag återgå till spelet jag och brorsan spelar...

Ha en bra helg!

Hemma!!

Publicerad 2010-10-01 19:16:13 i Allmänt

Nu har jag hunnit åka hem till mamma och pappa. Jag och mamma gick på stan och jag kunde inte låta bli att köpa lite nya saker. Jag köpte bl a ett par svarta skinhandskar. De var jättesnygga.

Hemma firar vi nu min födelsedag igår med skumpa, tårta och kakor. Mycket gott. Jag har även hunnit få lite presenter av mamma och pappa. Det var väldigt kul.

Äntligen fredag!

Publicerad 2010-10-01 12:45:29 i Allmänt

Idag var det då äntligen fredag igen, mycket härligt. Trots att klockan bara är lite före 13 har jag hunnit gjort mycket i dag. Först var det tentan som skulle skrivas. Det gick bra tyckte jag, jag kunde iaf svara på alla frågorna så nu är det bara och vänta och se om den gick bra.

Efter tentan cyklade jag och hämtade ut nyckeln till mitt nya boende. Jag var inne och tittade på rummet och det var lite slitet men jag tror nog att det kan bli fint med lite möbler och saker. Jag hann även med att boka tvättid och sedan cyklade jag hem.

Nu ska jag strax cykla ner på stan och äta lunch med några klasskamrater och ikväll tror jag att jag åker till Västerås och packar saker.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela