The Flying Vet

En historia om en veterinärstuderandes underbara värld!

Parasitologi

Publicerad 2011-10-31 21:59:54 i Allmänt

Nu håller vi på med parasiter för fulla muggar. Idag var det vektorer, så som loppor, löss, kvalster, fästingar, flugor och myggor. Men det är inte så upplyftande, det börjar mest klia lite överallt.

Så jag tänkte istället visa lite bilder från vårt Brännbål, ni vet när jag blev Veterator!

Vi försöker flyga...

Åh vad snygga vi är :-)

En till Veterator.
© till bilderna har Frida Hardenberg.

Svamptur i skogen

Publicerad 2011-10-28 11:20:27 i Allmänt

Ja igår gick jag på en svamptur i dubbel bemärkelse. Jag gick både på tur och hade tur. Jag behövde inte gå långt i det gårmulnande vädret innan jag såg min första trattkantarell och det var många runt den. Sedan gick jag lite till och plockade några fler. Efter se 45 min kände jag att jag nog fick ge upp för idag och på vägen hem hittade jag tre ställen med massor med svamp. Det var så där underbart så när jag plockade en såga jag samtidigt tre ny att plocka.

Totalt kom jag hem med ca 5 liter svamp och det hade säkert kunnat bli mer men jag började frysa så om fötterna. Nästa gång får jag ta tjocksockar på!

Här gömmer sig en svamp :-)

Det här är mitt lilla trick när jag hittar mycket svamp, jag kastar ut handsken där det finns mer så jag inte missar att plocka den. Det är så lätt hänt.

Mycket blev det :-)

Och har i matlagningen, stuvade kantareller med bösallad! Mums!

Jag tror hösten har kommit på riktigt till Uppsala nu. Det blåser och regnar lite, är mulet mest hela tiden och löven ramlar ner från träden.

Nu längtar jag faktiskt efter snön och kylan (iaf om jag hinner ut och får plocka lite mer svamp först), jag har nämligen ett nytt projekt på gång som jag tror kommer lysa upp i mörkret, men för att jag ska lyckas med det behöver jag minus 10  grader ute så jag hoppas p ådet snart. Eller inte för snart, till 1:a eller 2:a advent vore lagom.

Tack Zarah för att du listade ut att det var bläcksvamp, jag ska fortsätta leta efter den, för visst kan man använda bläcket?! Men jag såg inga denna gång.

Veterator

Publicerad 2011-10-27 21:45:43 i Allmänt

Igår var det äntligen dags för Brännbålet och dt var dags för oss att släppa vårt klassnamn. Vi började runt nio på morgonen så vi sjöng vår klassång för fyrorna sedan hade vi själva skola i några timmar innan vi runt 13 sjöng för treorna. Jag tror båda klasserna uppskattade sången och godisregnet som följde. Jag tyckte iaf att det var jättekul även om jag som bekant inte sjunger så bra.

Så här var vi utklädda på festen, vi var superhjältar!

Vi heter alltså Veterator, det är latin och har många betydelser, bla filur, skilled person, experienced slave, ja det finns en betydelse för alla.

Här är låten, det är jättebra tycker jag. Vi driver med oss själva samtidigt som det är en underbar text och den är lätt att sjunga med i!!


Veteratorlåten
Melodi: Can Can

Trohetseden har vi svurit,
men den kändes rätt balsé
Vi har mycket större planer,
vänta nu ska ni få höra

Vi är skickliga som få(r)
och ingen annan klass oss slår
Ödmjukhet är ej för oss
ni vill va som oss förstås

VETERATOR!
Hjältar i ett grymt format
VETERATOR!
Lagar barnens undulat
VETERATOR!
Vi är djurens superman
VETERATOR!
Inget som vi inte kan!

Kan ni nåt som inte vi kan, vi kan släcka mjältbrand.
Det kan inte ni, shalalalala...

Vi har röntgensyn i svanken, söver djur med tanken.
Det kan inte ni, shalalalala...

Vi kan prata insektsspråket, stoppa myrstacksbråket.
Det kan inte ni, shalalalala...

Med suturer vi broderar, faeces vi sculpterar.
Det kan inte ni, shalalalala...

Vi kan simma i analen, på den blåa valen.
Det kan inte ni, shalalalala...

Vi kan blåsa liv i dronten, tämja mastodonten.
Det kan bara vi, shalalalala

VETERATOR!
Vi är djurens superman
VETERATOR!
Inget som vi inte kan!

Härliga tisdag!

Publicerad 2011-10-25 19:35:35 i Allmänt

Nu har jag äntligen skrivit tentan i bakteriologi, den skrevs igår och jag tror den gick bra. Så himla skönt! Självklart var det tvunget att firas och det gjordes genom att vi åkte ett gäng till en kompis och grillade. Hon bor ute på lande och det var så mysigt. Jag vill också bo på landet! Jag vill bo i hus! Nu! jag börjar bli less på korridorslivet...

Men iaf, vi grillade struts och hjort, majskolvar, paprika, champinjoner åt sallad och rostade potatisar och grönsaker till det. Det var helt underbart gott! Till efterrätt var det morotstårta, ljuvligt.

Emelie som vi var hos har en massa fåglar och jag tog några bilder.

Så himla fina fasaner!

Närbild! Är den inte underbart vacker!

Jag med en dagsgammal kyckling!

Härliga hösten

Publicerad 2011-10-23 09:41:00 i Allmänt

För någon dag sedan gick jag på en härlig promenad och tog de här fina bilderna.

I förgrunden, en nyplöjd fåra av åkern.


Min lott, den fina kryddlådan i förgrunden och sedan hängig squash och l'ngst bort lite hallon.

Lördagskväll vid skolböckerna

Publicerad 2011-10-22 20:38:32 i Allmänt

Gårdagen liksom denna har jag spenderat i skolböckerna. Jag har pluggat 10-11 per dag och är nu helt slut i huvudet. Jag orkar knappt sitta vid datorn eller göra någonting alls nu så jag tänkte lägga mig framför tvn en stund. Just nu bara snurrar det bakterier och fakta i skallen...

Här är jag och Jenny när vi grotta in oss i kunskapens härlighet!

Nudlar eller?

Publicerad 2011-10-20 09:16:00 i Allmänt

Ja, vad är det här...Är det nudlar eller en hund?


En våt pudelpäls är så sjukt likt nudlar, men det gör sig inte riktigt rätt på bild :-)

Produktiv dag

Publicerad 2011-10-19 21:52:01 i Allmänt

Idag började dagen i skolan, jag hade laboration till klockan 12 men vi var klara strax efter tio. Underbart! Vi har hållt på med mjölkprover hela veckan och idag fortsatte vi konfirmeringen. Efter skolan har jag hälsat på syrran på jobbet, fikat och pluggat, jag har handlat och bakat bröd. Pluggat lite till och bakat ännu mer. Det var skoj men dagen har gått så fort.

De blev jättegoda!

Nu tittar jag på Grey´s på tv, underbart och till det äter jag satsumas!

Aiko i skogen

Publicerad 2011-10-19 10:14:00 i Allmänt

Den här fina bilden tog jag av Aiko när vi hade paus i älgjakten. Han till skillnad från oss andra var inte ett dugg trött utan sprang omkring som en tok och lekte med pinnar och annat löst...

Plugg hela dagarna

Publicerad 2011-10-18 20:12:26 i Allmänt

Nu har tentaplugget börjat satt in på allvar och jag har pluggat hela dagen idag. Vi hade laboration på förmiddagen, men min grupp var klar vid halv 11 och efter det har jag och Jenny pluggat tills nu vid 20. ed avbrott för lite bakning såklart. Jag bakade marshmallows, de blev jättegoda. Jag gjorde två varianter, vanlijsmak och blåbärssmak. De har precis samma koncistens som köpta marshmallows och smakde jättegott men tyvärr var jag lite snål med smaksättningen, så det får jag ändra på till nästa år.

Så här fina blev de, även om bilden är lite felvriden :-)

Jag tog den här bilden när jag var och plockade svamp för någon vecka sedan, är det någon som vet vad det är för svamp? Den ser så läcker ut!


Jag hittade även dessa trattkantareller och gula kantareller, inte jättemånga men väldigt goda. Jag ska försöka ta mig ut en stund i helgen också och se om jag hittar fler.

Måndag 17/10

Publicerad 2011-10-17 10:38:49 i Allmänt

Jaha, då var jag tillbaka i Uppsala efter en helg med älgjakt utanför Luleå. Vi (jag och Henrik) såg sammanlagt 12 älgar men bara en på vår mark och den var inte skjutbar så det blev inget denna gång. Men jag har sovit underbart gott i tornet och grillat korv över elden. Annars har vi inte hunnit med så mycket annat.

Jag var ganska trött igår när jag flög hem och självklart var planet försenat öven en halvtimme. Men vi blev informerade i tid och bjöds på te eller kaffe så jag är nöjd iaf. -Bra jobbat SAS!

Idag har jag sovmorgon och skolan börjar 1100, det utnyttjade jag till fullo och vaknade av mig själv vid 0740 - så himla trist. Med huvudvärk dessutom, jag fattar inte när huvudvrken ska ge sig, jag har haft on i en vecka nu men i helgen när det blev lite sömn och tidiga mornar ja då gick det så bra och jag hade inte det minsta ont.

Kanske är det stress inför tentan om en vecka, jag har faktiskt varit så upptagen att jag inte ens har tänkt på plugget i helgen. Det kanske är en lösning??

Nu ska jag gå och göra mig i ordning för snart ska jag till skolan!

Fredag i Luleå

Publicerad 2011-10-14 19:47:37 i Allmänt

Nu är jag äntligen i Luleå igen, jag hälsar på mina älsklingar Henrik och Aiko. Vi har redan hunnit med massor trots att jag bara varit härs några timmar. Aiko blev så glad när jag kom att han inte visste vart han skulle ta vägen, tjöt rakt ut och ville bara pussa mig. Jag tror att även Henrik blev glad ;-)

Jag har köpt ett par jättefina vinterskor som jag tror jag ska behålla. Jag är lite fundersam på storleken men jag ska gå lite i dem hemma innan jag bestämmer mig för om jag ska behålla dem. Bild kommer senare. Henriks dator och min telefon är inte så jättebra kompisar när det gäller bilder. Nu blir det lite kvällsmys och imorgon blir det en heldag i skogen med älgjakt.

Klassnamn

Publicerad 2011-10-11 22:14:02 i Allmänt

De senaste veckorna har diskussionerna gått heta på rasterna mellan föreläsningarna. Det har nämligen varit dags att välja klassnamn. Vi har haft massor med förslag, de har reducerats genom röstning. Nya har tillkommit, nya diskussioner och nya rösningar. Men slutligen igår fick ett alternativ över 50 % av rösterna och vi kan snart byta ut senioramöba mot ett helt eget namn. Men vilket det är det kan jag inte avsölja än, det kommer att avslöjas under festligare former i slutet av oktober. Men det är så roligt att det äntligen är klart!!

För er som inte har koll på klassnamn kan jag förklara vad det är. Första året på veterinärprogrammet är man amöba, man kallas amöborna i grupp och klass. Sedan i tvåan är man senioramöba tills någon gång i mitten av hösten då man under ett Brännbål tar sitt klassnamn som man sedan behåller resten av utbildningen. Detta är en tradition som har funnits sedan 70 talet (eller ev tidiagare, jag minns inte riktigt). Äldrekursarna nu heter t ex Quantum Satis, Veternitas, Delirium och Corvets.

Att få ett eget klassnamn är något man har längtat efter sedan man började och fick klart för sig hur det fungerade och nu har vi äntligen vårt! Det bästa av allt var att det blev det alternativ som jag röstade på :-)

Måndag 10 oktober

Publicerad 2011-10-10 21:44:40 i Allmänt

Idag är det måndag igen och jag har haft en jättebra helg. Jag har hunnit plocka svamp, gräva på lotten och åka hem och hälsat på mamma. Jag var ju tvungen att hämta vinterskor, varm jacka och mössa och vantar inför vintern.

Idag hade jag tänkt plugga hela kvällen och komma ikapp lite men tyvärr har jag haft jätteont i huvudet hela dagen så jag har sovit det mesta av eftermiddagen. Men nu en stund på kvällen har jag och Jenny pratat lite bakterier och det var givande, känns som jag kanske kan få koll på alla bakterier innan tentan.

Idag fick jag hämta ut presenten som jag fick av familjen i 25-årspresenten. Det var ett jättefint armbandsur som jag ÄLSKAR. Jag har velat ha den här klockan i 2 år och nu har jag äntligen fått den :-)

Utredningen fortsätter

Publicerad 2011-10-07 08:28:39 i Allmänt

Igår fortsatte jag mina undersökningar av de okända proverna och jag har lyckats identifiera bakterien som orsakade sjukdom hos fölet. Jag har satt ett test över natten till idag för att få det verifierat. Så det är lite spännande, jag hoppas att det faller ut som jag vill, annars vet jag inte hur jag ska göra :-) Även den andra bakterien är identifierad men det är samma ska där. Jag läste av en sockerrörsjäsning igår men eftersom det kan vara långsamtväxande bakterier i inkuberade jag den till idag också för att se om det blivit någon förändring (vilket jag inte hoppas på).

Annars gjorde jag inte så mycket igår när jag kom hem, jag hade sån huvudvärk att det fick bli en kort promenad till lotten, sova eftermiddag och gå igenom en föreläsning. Sedan vilade jag mest.

Idag blir det födelsedagskalas hos syrran och så tänkte jag åka förbi en affär och köpa marktäckväv som jag ska lägga ut runt mina hallon. Då slipper jag förhoppningsvis rensa ogräs där nästa år. :-)

Jag är också sugen på att ta upp mer potatis och jordärtskockor men jag måste ju hinna äta upp dem också och just nu har jag flera kilo potatis i skåpen så det finns lite att äta först.

Ha en underbar dag!

Okända bakterier

Publicerad 2011-10-05 19:50:12 i Allmänt

Efter att ha varit lite deppig över plugget i någon dag har det nu börjat vända igen. Jag känner mig hoppfull och tror att jag kanske även denna gång kommer lyckas lära mig tillräckligt inför tentan. Det vi gör nu är ju egentligen så himla kul, problemet är bara att jag inte hinner med allt jag vill göra och under press blir det ju inte lika skoj.

Men idag har jag jobbat på bra och hunnit med 5 föreläsningar och eventuellt ska jag försöka ge mig på en till innan det är kväller.

I labbet håller vi nu på med okända prov, det är jätteskoj. Igår fick vi två prov vardera. Jag fick en bit lunga från ett föl som varit sjuk med feber och hosta och ett mjölkprov från ko med akut mastit (juverinflammation). Mitt uppdrag med dessa är nu att men den kunskap jag har ta reda på vilka bakterier det är som gör djuren sjuka. Igår satte jag odlingar på båda och idag titta de jag på de första resultaten. Från mjölkprovet hade jag fått renkultur (endast en växande bakterie) och det gjorde att jag kunde göra inledande tester och med utgångspunkt från dem satte jag ett 5-rörsprov för att förhoppningsvis få reda på vilken bakterie som fermenterar just de sockerarterna.

Från lungan fick jag en blandkultur och jag har därför renstrukit dem till i morgon. Jag har mina misstankar om vilken bakterie det var pga lukten men jag är inte helt säker och vill inte dra någon förhastad slutsats så i morgon ska jag fortsätta mina provtagningar.

0700

Publicerad 2011-10-03 07:00:00 i Allmänt

Klockan är nu 7 på morgonen och jag och Anders har överraskat Karin på hennes födelsedag. Vi kom och våldgästade henne nu på morgonen med tårta, sång och presenter. Så roligt att överraska!! Jag cyklade till henne strac efter 6 och hämtade upp Anders på vägen och nu bär det strax iväg till skolan för föreläsningar.

Firande i dagarna tre

Publicerad 2011-10-02 20:55:04 i Allmänt

I fredag var det min födelsedag och det firades men fika med mina kompisar. Det var jättekul att så många kom och som tur var räckte det jag hade bakat. Alla var så gulliga och jag fick jättefina presenter fast jag inte ville ha något.

Igår var det dags för NVM - Nordiska Veterinärmästerskapen, det är en tävling mellan veterinärer i Sverige, Finland och Norge. I år gick den av stapeln här i Sverige och hela dagen på lördagen tävlades det i diverse friidrottsgrenar på Studenternas IP i Uppsala. Jag var självklart där men som hejarklack. Det gick bra för svenskarna och vi vann!! Antagligen för att vi var så duktiga och hejade fram dem.

Arenan


Höjdhopp


Efter att jag, Jenny, Frida, Camilla och Louice hade tittat på några grenar valde vi att bryta upp. Det var nämligen öppet hus på UDS - Universitetsdjursjukhuset och jag och Jenny åkte dit och kollade runt lite. Vi fick bland annat lite bra tips om bandage, både på hund och häst.

På kvällen var det sedan dags för NVM-sittning och jag och Jenny var givetvis där. Det var fest med finnar och norrmän och det var väldigt trevligt. Det blev en blandning av engelska, svenska , norska och finska. En spännande blandning.

Idag var det så dags att fira med familjen och jag hade bjudit in till middag. Jag började laga mat och fixa redan klockan 7 i morse och efter några timmars fix och med hjälp av mamma serverades det trerätters middag vid 14. Det blev soppa på jordärtskockor till förrätt. Det var första gången jag åt jordärtskockor och jag kan varmt rekomendera dem. Det var jättegott och jag hade odlat dem själv på lotten så då blev det ju ännu godare :-) tyvärr kunde inte hela familjen komma men jag hade väldigt trevligt med mamma, Karin och Anders iaf.

Mamma med en del av efterrätten. (ursäkta att bilden är på fel håll men bloggen krånglar lite)


Nu ikväll har jag hunnit träna lite, jag och Jenny tränade längdhopp. Vi blev så inspirerade igår och det var väldigt roligt men nu i efterhand undrar jag om det var en så bra idé. Men fot som jag stukade i somras har börjat göra väldigt ont igen men jag hoppas att det ska vara bättre i morgon när jag vaknar. Jag har även pluggat lite men nu tänkte jag bara ta det lugnt tills jag ska sova och njuta av helgen.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela