The Flying Vet

En historia om en veterinärstuderandes underbara värld!

Blommor med bud

Publicerad 2011-02-22 20:15:51 i Allmänt

I helgen var jag hemma hos mamma och pappa. Jag passade på att umgås med dem och även med Sofii som äntligen har kommit hem från Australien. Hon kom och bodde hos oss lördag till söndag så vi hann umgås ordentligt. Det var väldigt trevligt och förhoppningsvis ses vi snart igen.

Jag åkte tillbaka till Uppsala på söndagen och igår gick jag i skolan som vanligt. Vi hade då sista föreläsningen på njurarna och en redovisning i histologi, det gick bra. Idag började vi med sista delkursen innan tentan, digestion. Det var föreläsning hela förmiddagen om hästens och grisens tarmar, det var intressant. Ganska häftigt att se hur lika olika djur är men ändå så olika beroende på vilken föda de har. I morgon ska vi ha en föreläsning om foder, det ska också bli väldigt intressant, jag gillar foderlära skarpt, speciellt för hästar. På eftermiddagen idag dissekerade jag en mink med några andra i min basgrupp. Vi tittade främst på digestionsorganen som en repetition inför kursen.

Jag känner nu att tentan närmar sig och jag har faktiskt börjat plugga ordentligt. Det känns skönt att vara igång igen. Jag har ju nu kommit på att det bara är 3 månader kvar till sommarlovet och det känns underbart, men det är mycket som ska hinnas med under den tiden.

Idag har jag även bakat en massa, vi har basgruppsmöte i morgon och jag är ansvarig för fikat. Jag bakade två rulltårtor, en drömrulltårta och en kokosrulltårta. Tyvärr blev den första drömrulltårtan lite misslyckad så jag fick göra en ny och var tvungen att äta upp den första med mina kompisar, stackars oss :-)

Igår kom det ett blombud till mig och jag fick jättefina rosor an Henrik, du är bäst!! Jag blev så glad och nu står de och är fina på bordet :-)

Hemma hos mamma och pappa

Publicerad 2011-02-18 14:20:42 i Allmänt

Igår efter skolan åkte jag till mamma och pappa, jag kände att jag behövde komma hem ett tag över helgen. Det var skönt eftersom jag nu får en tredagarshelg. Jag har precis gjort tiramisu som vi ska äta till efterrätt i kväll. Jag ska också göra egen aioli till räkmackorna som vi ska äta till middag -Mums! Men det får nog vänta en stund eftersom jag behöver plugga också. Jag har så smått börjat känna att jag ligger efter lite med studierna så jag ska försöka ta tag i det ordentligt nu.

Så jag får nog gå och sätta mig vid histologiboken nu en stund innan jag tar tag i matlagningen igen :-)

Onsdag och halva veckan har gått

Publicerad 2011-02-16 20:58:49 i Allmänt

Veckorna går i en ryslig fart nu och jag börjar känna att tentorna närmar sig med stormsteg. Vi har nu lämnat könsorganen och jobbar med njurarna, det är ett fantastisk organ. Jag undrar verkligen hur allt har utvecklats i kroppen, att vi en gång har varit en cell och nu finns alla dessa fantastiska strukturer i kroppen. Hur har det gått till? Allt är så smart uträknat och kroppen har ett svar på det mesta. Helt otroligt.

Idag har jag pluggat i princip hela dagen, först föreläsningar sedan mikroskopering och till sist hemmastudier. Puh...
Men det är ju så att plugga på heltid, man är aldrig riktigt ledig.

I morgon ska jag på en förhoppningsvis rolig utflykt. En te och kaffe-butik i stan har lakritsvecka och de skulle ha en massa spännande lakrits i affären och jag måste så klart dit och kolla in om de har något som faller mig i smaken. Problemet är ju bara när jag ska äta det, jag undviker ju godis och onyttigheter just nu och det vill jag helst inte bryta men jag känner ändå att jag måste åka dit och köpa något :-)

Jag får väl lägga det i godisskåpet och vänta till jag kan äta det igen...Förhoppnings vis innan sommaren iaf.

Tappskokurs

Publicerad 2011-02-14 20:49:14 i Allmänt

I helgen har jag varit på en tvådagars tappskokurs anordnad av kåren. Den hölls av en veterinär och en hovslagare och var väldigt omfattande för att vara en tappskokurs, många tappskokurser är ofta på en halvdag och vi höll på hela helgen. Men det var väldigt roligt och lärorikt.

Vi började med att gå igenom hoven teoretiskt och anatomiskt och vi gick sedan igenom vanliga sjukdomar och skador. Kursen var anpassade till veterinärstudenter, därav mycket sjukdomar :-)

På söndagen var det dags för praktiska övningar och vi fick var sitt hästben att jobba med, vi fick ta av den gamla skon, kolla på hoven, verka, raspa och slutligen sätta på den nya skon. Det tog hela dagen för mig, jag höll på i 6 h med en enda hov. Jag har verkligen fått mer respekt för hovslagaren som gör det på en kvart. Jag insåg också hur lätt det är att förstöra en hov och det gäller verkligen att veta vad man gör. Som ni vet, utan hovar ingen häst!  
Vanligtvis verkar man ju inte hovarna när man ska slå på en tappsko men vi fick göra det för att förstå hovslagaren jobb bättre och öka vår förståelse för hovslagning. Det var mycket bra och lärorikt. Som veterinär behöver man många gånger samarbeta med en bra hovslagare för att på bästa sätt kunna hjälpa en häst.


Här är jag med min hov.

Till slut blev jag klar med hoven och jag fick godkänt. Då var det bara att ta av skon igen :-)

Så om det är någon som behöver hjälp att slå på en tappsko kan jag göra det nu!

Vårshopping

Publicerad 2011-02-13 20:54:11 i Allmänt

I fredags var jag och Jenny ut och slogs med snöstormen på stan. Vi var och vårshoppade på stan och det var så roligt. Jag hittade jättemycket fina kläder att köpa, så himla roligt, jag har inte handlat kläder på evigheter.

Här kan ni se vad en massa snyggt jag köpte:



Men det roligaste som hände var när vi skulle ta bussen hem från stan. Vi gick till hållplatsen och ställde oss och väntade på bussen. Den är på en lite bredare trottoar. Medan vi stod där kom en person gående och halkade på en isfläck precis framför oss, mitt på trottoaren. Det gick bra, personen halkade inte omkull eller så. Sedan var det likadant för flera personer som gick förbi, ALLA halkade på samma isfläck och det blev så komiskt att vi började skatta åt det. Men sedan började vi tänka på att det vore ju ganska hemskt om någon ramlade på isfläcken och bröt benet eller liknande.


Så då bestämde jag mig för att ställa mig över isfläcken så ingen kunde gå på den, åtminstone under tiden vi stod där. Men då blev det också väldigt komiskt för jag stod ju nu mitt på trottoaren och alla som bara gick förbi var tvungna att gå runt mig, en del tittade lite konstigt men det var ju för deras eget bästa. Men sedan kom det en gubbe med rullator och honom tyckte jag synd om, jag stod mitt i vägen så han fick gå runt, nästa ut på gatan men samtidigt om jag hade flyttat på mig hade han säkert ramlat och det hade ju inte varit bättre.

Snöstorm

Publicerad 2011-02-11 08:26:32 i Allmänt

Sedan igår har det snöat massor här i Uppsala, iaf med Uppsalamått mätt. Det har kommit ca 2 dm och det är problem men lokaltrafiken och tågtrafik samt även flygtrafiken denna gång. Jag var ute och promenerade i morse och tog då denna bild av skolan.



Idag har vi en kort skoldag, vi går bara 0915-1200, det ska bli väldigt skönt. Efter skolan har jag tänkt åka ner på stan och kanske köpa lite vårkläder, men det känns lite konstigt i snön. Men man kan ju iaf kolla och prova lite. Förhoppningsvis blir det även en fika på stan. Jag tänkte göra ett undantag från mitt godis och kakförbud idag. Jag är så himla sugen på att fika, jag har inte gjort det sedan i början av januari. Det är ett led i min nya kampanj att börja träna lite mer och äta mindre onyttigt så jag kanske går ner lite i vikt. Det har jag faktiskt lyckat med men det är några kilo kvar till min målvikt. Men dit ska jag! :-)

FiQ utan fika

Publicerad 2011-02-08 19:15:38 i Allmänt

I helgen har jag som jag skrev varit i Luleå, jag hälsade på Henrik och Aiko och det var mycket efterlängtat. Jag kan lova att Aiko höll på att äta upp mig när jag öppnade bildörren och han fick hälsa. Vi hann även med att hälsa på i Långtjärn och träffa jaktlaget, det var mycket trevligt.

Aiko älskade mitt stetoskop och ville leka med det hela tiden, det var lite jobbigt och irriterande när jag försökte lyssna på hans hjärta, men efter lite övertalning gick det riktigt bra. Men nu ångrar man sig nästan lite att man inte läser till läkare, då kan man iaf be patienten att sitta stilla :-P Även pälsen försvårar lite då den skapar ett ljud när det kommer mot membranet. Så jag tror jag ska specialisera mig på nakenhundar och nakenkatter :-)

Men igår gick jag upp 0420 och åkte tillbaka till Uppsala. Både igår och idag har vi haft föreläsningar om könsorganen och sedan mikroskoperat preparat från dem. Igår var det honliga organ och idag hanliga.

Idag var jag även på FiQ med några kompisar. FiQ är kårens café som är öppen varje tisdag em. Det är olika teman varje gång och idag var det kladdkaketema, min favorit. Det luktade underbart av alla kladdkakor det fanns kokos-, nougat-, hasselnöt-, vanlig och vit kladdkaka. Mums. Men eftersom jag inte har tänkt äta så mycket fika och sötsaker under en period framöver så stod jag över. Jag fick sitta och titta medan mina kompisar åt underbara kladdkakor :-( Men som tur var hade jag ätit middag innan så jag var inte allt för hungrig.


Ikväll har jag varit duktig och pluggat lite och jag ska fortsätta med det nu också.

Fint väder

Publicerad 2011-02-06 17:10:00 i Allmänt

De senaste dagarna har vi haft fint väder och så här härligt var det när jag och Jenny var ute och tog en vår promenad för någon dag sedan.



Snart är det väl vår igen!!

Jag skrev detta igår så läs idag som igår!!

Publicerad 2011-02-05 17:36:39 i Allmänt

Idag kom äntligen mitt efterlängtade stetoskop, nu har jag både det och så har vi köpt egna dissektionssistrument (vi får inte låna av skolan längre). Så nu börjar det verkligen kännas att jag pluggar till veterinär. Vi har har precis haft delkursen cirkulation och respiration på skolan så vi har lärt oss hur man ska lyssna på hjärtat på djur. Det är egentligen inte så krångligt, men att lyssna när pälsen låter mot membranet och hunden inte vill stå still samtidigt som man ska försöka förstå vad det är man hör, det är inte så lätt. Nu sitter jag i terminal 4 och är på väg upp till Lule och min älskling och Henrik förstås. Jag har tagit med mig stetoskopet så jag ska passa på att öva på Aiko hela helgen, han har ju en stor bröstkorg och lite päls så förhoppningsvis ska det gå bra. Samtidigt får han passa på att öva på att stå still, inte att förakta.

Jag har kommit på att jag verkligen älskar flygplatser, folk som är på väg mot nya mål och ständig rörelse, det är härligt. Dessutom luktar det så gott. Men en sak jag inte gillar det är när det blir förseningar, som idag. När jag äntligen är i tid till flygplatsen är planet försenat, först 30 min nu 45 min. Undrar om SAS har börjat ta efter SJ, hoppas inte det. Men med lite tur så är det medvind på vägen så går det lite fortare. Jag har tänkt utnyttja tiden ombord till att plugga men jag vet inte om jag kommer att lyckas, jag har försökt med det tidigare och jag vet hur det brukar sluta. Men min nya bok har så mycket bilder att den är väldigt rolig att läsa så förhoppningsvis gör den det lite lättare. Nu har jag kommit på en sak jag inte gillar med flygplatser, jobbiga medpassagerare. Som nu till exempel, när jag kom till gaten var det lite folk där varför jag satte mig på en stol och la min jacka på stolen bredvid. Efter ett tag när det har kommit lite mer folk vill en person sätta sig på stolen där jag har min jacka, självklart går det bra men istället för att fråga om den är ledig/be mig ta bort jackan så nästan sätter sig personen på min jacka... Jag flyttade den såklart då men iaf. Jag hade dessutom en blomma på stolen och jag vill ju inte att den ska bli mos men jag hann som tur var rycka undan den innan personens rumpa landade på stolen...

Men nu har det iaf kommit ett plan till gaten och folk går av så förhoppningsvis är vi snart i luften.

 

Midvinterblot

Publicerad 2011-02-04 11:08:00 i Allmänt

I helgen var jag på en riktig vikingafest, vi åt med händerna på träplankor, slogs på stocken och hade väldigt trevligt, Jag blev utmanad och vann både på stocken och i armbrytartävlingen men jag ställde inte upp i ölhävartävlingen, jag dricker ju inte öl tyvärr.

Tidsenligt var vi klädda i guteväv!



Självklart var även fötterna tidsenligt klädda:

Ny bok och skrubsår

Publicerad 2011-02-03 20:58:38 i Allmänt

Nu har jag kommit på en sak: Det går jättebra att cykla på isiga cykelbanor ända tills det blir för halt. Då hamnar man på marken. Det var precis vad som hände mig idag när jag skulle cykla och hämta en ny skolbok som jag hade beställt.

Det är en jättefin histologibok, den har en massa fina bilder i så förhoppningsvis ska jag bli jätteduktig på att känna igen histologiska preparat. Den 17 mars har vi tenta på det. Det går då till att bi får olika preparat på vävnader och så ska vi titta på det i mikroskopet och säga vad det är för vävnad. Känns lite läskigt men med min nya bok ska jag väl lyckas lära mig lite :-)


Så här ser boken ut:



Till mitt knä då, ja det såg ut så här när jag kom hem:


Nu har jag tvättat rent det och det ser bättre ut, förutom knät slog jag händerna och det andra benet men det blev inga sår av det. Det blir nog bara blåmärken.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela